Výsledky ankety – mrazená strava

15.02.2016 06:28

V mesiaci október – november minulého roka naša Základná organizácia ECHOZ pri Duslo, a.s. vypracovala prieskumový dotazník so zámerom zistenia stanoviska stravníkov – odberateľov mrazenej stravy. Anketové lístky vyplnili aj stravníci, ktorí mrazenú stravu neodoberajú – pomohli s dobrými nápadmi pre odberateľov teplej stravy, za čo všetkým, čo sa do ankety zapojili, patrí veľké poďakovanie. Nezabúdajme, že každý dobrý nápad a všetky pripomienky, ktoré sú adresné a vecné, sú vždy posunom vpred a motívom k odstraňovaniu nedostatkov. Stretli sme sa aj s názormi, že ak budeme robiť anketu mesačne, aj tak sa nič nezlepší a nenapraví. Opak je pravdou. Na náš podnet, ako aj na podnet personálnej riaditeľky, stravovacia komisia menovaná v zmysle OS 7-6-2007 Starostlivosť o zamestnancov začala intenzívnejšie kontrolovať kvalitu, sortiment podávaných jedál a kontrolu čistoty vo výdajniach stravy. Predsedníčka stravovacej komisie p. Viera Porubská sa pravidelne zúčastňuje rokovaní pri zostavení nového jedálneho lístka. Jedálny lístok na mrazenú stravu nie je na počet ponúkaných jedál tak bohatý, ako jedálny lístok na teplú stravu. Odberatelia mrazenej stravy iste vedia, že nie každé jedlo je možné zmraziť. V súčasnosti dodávateľ mrazenej stravy má od hygieny povolených 40 jedál, ktoré je možné zmrazovať. Každý iný postup, ktorý by bol realizovaný, by bol v rozpore s pravidlami poskytovania a zmrazovania stravy.

Do ankety sa celkom zapojilo 98 odberateľov mrazenej stravy, z toho  sa 13 stravníkov vyjadrilo, že mrazenú stravu neodoberá, t.z., že 85 stravníkom záleží na tom, aby sa prípadné nedostatky odstránili, resp. pomohli hľadať riešenie. Ďakujeme aktívnym stravníkom. Zvyšní stravníci – ak sa nezapojili, svojou pasivitou asi vyjadrili spokojnosť so súčasným stavom. V odpovediach sme našli aj podnety, návrhy, ako odberatelia stravy navrhujú spoluprácu resp. ponúkajú pomoc na odstránenie nedostatkov. Takýchto aktívnych stravníkov si pozveme na spoločné rokovanie, na ktoré pozveme aj vedúcu podnikovej kuchyne. Žiadali sme, aby sa hodnotitelia ankety podpísali, čo nám veľmi pomôže a tak vieme pozvať konkrétnych zamestnancov na spoločné rokovanie.

Krátke zhodnotenie výsledkov ankety:

Ako často odoberajú stravu: 30 stravníkov podľa rozpisu zmien, 57 stravníkov náhodne.

Nepravidelnosť odberu mrazenej stravy – objednávanie stravy, ktorá chutí, strava býva často presolená, ponuka jedál sa opakuje, čo nejem doma, nebudem konzumovať ani v práci, nedostatočná ponuka mrazených jedál, niektoré stravy sú rovnaké obsahom, len názvom sa odlišujú.

Mrazenú stravu 56 stravníkov nosí aj domov, 31 stravníkov nenosí domov stravu a 1 stravník nosí stravu domov iba niekedy.

Ako hodnotili rodinní príslušníci mrazenú stravu – chvália iba tie jedlá, ktoré im chutia, veľmi im chutia koláče, buchty a výberové jedlá, hladný zje všetko, v jedlách je rovnaká chuť, ryža veľmi suchá a slaná, v jedlách je veľa tuku, po zohriati – nekvalitné jedlo,  v jedlách cítiť MAGGI.

Na otázku, či ochutnali stravníci všetky druhy jedál z mrazenej stravy – odpovedali: 37 stravníkov áno, 52 stravníkov nie a 1 stravník odpovedal, že neochutnal ešte všetky jedlá.

Odpovede na otázku, prečo neochutnali všetky druhy jedál, boli:

Jedná na šťave nechutné, ani doma nezjem všetko, objednávam iba jedlá, ktoré ľúbim, jedlá sú vodové a mastné, veľa kuracieho mäsa, chýba hovädzie a bravčové mäso, šťavy sú ako zamrznutá voda s múkou a s rovnakou chuťou, omáčky bez použitia mixéru sú nejedlé, malý podiel mäsa v niektorých jedlách.

Instantnú polievku k mrazenej strave hodnotilo 72 stravníkov pozitívne a 17 negatívne. Opakujú sa rovnaké druhy polievok, bola by žiaduca aj zmena.

Aké návrhy boli podané od stravníkov:

Privítali by v jedálničku palacinky, neobmedzovať odberateľov v počte objednanej stravy na určité druhy jedál, ktoré sú dobré, do jedál dávať menej oleja, soli, viac jedál z hovädzieho mäsa, viac jedál s knedľami, zemiakmi a cestovinami, menej ryže v porcii, ryža je veľmi suchá, vylepšiť balenie mrazenej stravy, šumienky, ktoré sa poskytujú – nechutné, obsahujú veľa „E“-čok, šišky s džemom zaradiť do jedálnička, viac jedál z rýb a syrov, prílohy – hrach a mrkvu nahradiť hríbami, olivami, uhorkami a šalátmi, k mrazeným jedlám viac tyčiniek, napolitánok, chlieb baliť hygienicky, z jedálnička chýba lekvárovo-makový osúch, častejšie zaradiť knedľu s paradajkovou omáčkou, mrazenú stravu by malo rozvážať mraziace auto, v koláčoch je niekedy málo plnky, puding k dukátovým buchtám radšej v prášku, takto je nechutný po rozmrazení, chýbajú mrazené oškvarkové pagáče. Viacerí stravníci žiadali finančnú alebo inú kompenzáciu za neodobratý počet stráv v danom mesiaci – napr. možnosť nákupu potravín v bufete.

Okrem mrazenej stravy sa členovia stravovacej komisie venovali aj teplej strave, kde hľadali možnosti na vylepšenie sortimentu, rozšírenia šalátových príloh k jedlám. Veľmi pozitívne bola hodnotená strava, ktorú v minulom roku začala kuchyňa variť podľa receptov „Mačingovej“. Priebežne budeme informovať o práci stravovacej komisie, ako aj o zmenách, ktoré budú v budúcnosti realizované.

 

Šaľa, 12.02.2016

Mgr. Mária Csányiová, predsedníčka OV ZO ECHOZ pri Duslo, a.s.

—————

Späť